Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Johan Temmerman : "Wanneer eindelijk 'Voetgangersbond' in Herentals?"

Fietsers op voetpad - foto Johan Temmerman
URL

NNieuws kreeg een pak reacties op het artikel over de overhandiging van het memorandum van de Fietsersbond aan nieuwe burgemeester Jan Bertels.

"Ik stel die vraag omdat de Herentalsenaar de laatste jaren en vooral de laatste maanden altijd maar praat over de veiligheid van fietsers", zegt Johan Temmerman  uit de Engelse wijk.  "Sorry,  maar het gaat dus altijd over fietsers, fietsers en nog eens fietsers.
 
Misschien wordt het ook eens hoog tijd om een 'Voetgangersbond' op te starten want over veiligheid van de voetganger wordt praktisch nooit of nauwelijks gesproken. 
 
De voetpaden liggen er hier Herentals schandalig slecht bij, tegels liggen los, voetpaden zijn te smal en in sommige straten worden de mensen bijna verplicht om op de rijbaan te stappen (zie vb. Hemeldonk, Vaartstraat, Herenthoutseweg).
 
Voetgangers die de straat willen oversteken aan de lichten Sint-Jansstraat - Herenthoutseweg worden door afslaande fietsers of autobestuurders aangereden.
Fietsers en zelf bromfietsers rijden gewoon op het voetpad in plaats van op de rijbaan. Kom maar eens een kijkje nemen op het moment van einde schooltijd in de Engelse wijk.
 
Dat er te weinig onderling respect bestaat tussen autobestuurder, fietsers en voetgangers staat als een paal boven water. 
 
Al 9 jaar ben ik chauffeur van de Minder Mobielen Centrale (nu Mobitwin) en ik moet spijtig genoeg vaststellen dat veel weggebruikers, vooral fietsers dan, verkeersovertredingen plegen en daardoor zichzelf soms in gevaar brengen.
 
Voorbeelden :  niet stoppen aan de stopborden, voorrang van rechts negeren en in straten rijden waar ze niet mogen (zie vb. Nieuwstraat richting Zandstraat), op het voetpad fietsen, wagens, vrachtwagens en bussen rechts voorbij steken, zonder lichten of fluohesje rijden, hun verplichte traject op een rotonde niet respecteren, enz...
 
Ik stel ook vast dat, sinds het invoeren van de fietsstraten in het centrum van Herentals, veel fietsers het lastig vinden dat een wagen achter hen blijft rijden. Ze rijden zoveel mogelijk naar rechts om plaats te maken om toch toe te laten om voorbij te steken. Sommigen doen zelf teken naar de autobestuurder: steek mij maar voorbij.
Fietsers zouden in fietsstraten beter in het midden van de weg rijden. Al verscheidene keren stak er mij een andere wagen voorbij toen ik achter een fietser bleef rijden. 
 
Laat ons duidelijk zijn dat ik geen enkele hekel heb aan andere weggebruikers als ik met de wagen rijd (ik ben ook fietser en voetganger) maar elke, ik herhaal ELKE weggebruiker moet de verkeersregels volgen.
 
Dit kan toch niet simpeler zijn.  Indien ze dat niet kunnen, mogen ze van mijn part allemaal beboet worden met een GAS, maar dit gebeurt spijtig genoeg meestal maar bij één categorie weggebruikers en u weet ook heel goed welke die categorie is.
 
Het is ook duidelijk dat de vorige coalitie N-VA / CD&V er niks, niks van gebakken heeft.  Zero,  zero.   Waar bleef de verantwoordelijke schepen voor mobiliteit?", besluit Johan Temmerman, bekend persfotograaf en secretaris NSB Herentals. 
 
Bekijk de video 4K : Jan Bertels Vooruit voerde in mei 2023 actie voor betere voet- en fietspaden - vid Johan Temmerman.
Foto's : Fietsers op voetpad - foto Johan Temmerman
Fietsers op voetpad - foto Johan Temmerman

Deel dit artikel